logo
Smits & Wouters Smits & Wouters

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds; Als de dader onbekend is

Op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) moeten alle motorrijtuigen in Nederland verzekerd zijn voor schade die aan anderen wordt toegebracht. Degene die schade lijdt kan de verzekeringsmaatschappij van de schadeveroorzaker aanspreken. Maar helaas kan dit niet altijd, bijvoorbeeld wanneer de schadeveroorzaker zich snel uit de voeten heeft gemaakt of omdat een bestuurder onverzekerd blijkt rond te rijden. Wat kun je dan doen?

In dergelijke gevallen kan het Waarborgfonds een uitkomst zijn. Het Waarborgfonds treedt in een aantal situaties op; bijvoorbeeld als de dader onbekend blijft of als het schadeveroorzakende voertuig onverzekerd of gestolen is. Bovendien komt het Waarborgfonds ook in actie als een verzekeringsmaatschappij insolvent is. In alle gevallen geldt dat het Waarborgfonds alleen optreedt als de schade in Nederland en door een motorrijtuig - en dus geen fietsen of dieren - is veroorzaakt. Ook schade die is toegebracht door vandalisme wordt niet door het Waarborgfonds vergoed.

Werkwijze

In alle gevallen wordt een onafhankelijke expert ingeschakeld. De expert onderzoekt of de schade door een motorrijtuig is veroorzaakt en stelt de hoogte van het schadebedrag vast. Verder maakt deze een afspraak wanneer en bij welke reparateur de schade kan worden opgenomen. Indien al een onafhankelijke expert is ingeschakeld, volstaat dat expertiserapport. De expertisekosten worden door het Waarborgfonds vergoed. Het Waarborgfonds hanteert overigens een eigen risico bij materiele schade ad. € 136,00 per schade.

Ook als uw geparkeerde voertuig schade oploopt door een onbekende, zult u moeten bewijzen dat u zelf niet aansprakelijk was en dat een motorrijtuig de schade heeft veroorzaakt. Een bijdrage aan het bewijs kan een verklaring zijn van iemand die heeft gezien dat uw voertuig onbeschadigd werd geparkeerd en daarna op dezelfde plaats met schade werd aangetroffen, zonder dat er in de tussentijd mee gereden is. Daarnaast is het van belang dat u meteen aangifte doet.

Voor meer informatie of het downloaden van "verzoek om schadevergoeding" en/of "getuigenverklaring" kunt u terecht op:

Image

 
< Vorige
 
Hoofdmenu
Home
Mijn Polissen
Financieringen
Hypotheken
Maandlastbeschermer
Sparen & Beleggen
Acties
Verzekeringen
Zorgverzekeringen
Schade
Contact
Dienstverleningsdoc.
Zoeken
Stichting Erkend Hypotheekadviseur

Nationale Hypotheek Garantie

Het FinanciŽle Klachteninstituut