logo
Smits & Wouters Smits & Wouters

WIA en uw inkomen
WIA en uw Inkomen


Bent u ziek of heeft u een beperking en bent u daardoor niet (goed) in staat om te werken? Dan is de kans groot dat u met de WIA te maken krijgt. De WIA is in 2006 in plaats van de WAO gekomen. Maar weet u hoe de WIA werkt en welke gevolgen dit heeft voor uw inkomen?

WIA staat voor Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Want vaak is er werk dat u nog wel kunt doen met uw ziekte of handicap. Bovenop het loon dat u daarmee verdient, kunt u een uitkering krijgen. Daarbij geldt: hoe meer u werkt, hoe hoger uw totale inkomen.


Wanneer komt u in de WIA?

Na twee jaar ziekte krijgt u te maken met de WIA en wordt u gekeurd. Dan bekijkt UWV wat voor werk u nog kunt doen en wat u daarmee kunt verdienen. Zo wordt uw mate van arbeidsgeschiktheid bepaald. Voor uw inkomen is het belangrijk dat u nog zoveel mogelijk zelf verdient. De eerste tijd krijgt u een uitkering gebasseerd op uw oude loon, de zogenaamde 'loongerelateerde uitkering'. Deze periode is, afhankelijk van uw leeftijd, tussen de negen maanden en 4,5 jaar. Maar als u daarna niet of te weinig werkt, dan kan uw inkomen sterk zakken.


Voorbeeld:

Henk Jansen is een loodgieter van 35 jaar, maar kan zijn werk niet meer doen vanwege zware rugklachten. Voorheen verdiende Henk € 20.000,00 per jaar bruto. Volgens de arbeidsdeskundige van UWV kan Henk in een ander soort baan nog € 10.000,00 verdienen. Henk is dus 50% arbeidsgeschikt.

Stel dat Henk in een nieuwe baan € 3.500,00 per jaar verdient. Dan krijgt hij eerst anderhal jaar een loongerelateerde uitkering van € 11.550,00. Daarna krijgt hij tot zijn 65ste een fors lagere vervolguitkering van
€ 5.790,00. Dat komt omdat Henk minder dan de helft verdient van wat hij volgens het UWV nog kan verdienen. Zijn totale inkomen is dan nog maar € 9.290,00.

Maar verdient Henk zelf inderdaad € 10.000,00? Dan krijgt Henk eerst bovenop zijn nieuwe salaris een loongerelateerde uitkering van € 7.000,00. Na anderhalve jaar krijgt hij een loonaanvullingop zijn salaris van
€ 7.000,00. Zijn totale inkomen tot zijn 65ste is dan € 17.000,00. Méér werken loont dus!


Kunt u echt helemaal niet meer werken?

Dan krijgt u een volledige uitkering van 75% van uw oude loon.
Voor Henk is dat € 15.000,00.
 
< Vorige   Volgende >
 
Laatste Nieuws
Populair
Hoofdmenu
Home
Mijn Polissen
Financieringen
Hypotheken
Maandlastbeschermer
Sparen & Beleggen
Acties
Verzekeringen
Zorgverzekeringen
Schade
Contact
Dienstverleningsdoc.
Zoeken
Stichting Erkend Hypotheekadviseur

Nationale Hypotheek Garantie

Het FinanciŽle Klachteninstituut