logo
Smits & Wouters Smits & Wouters

Roy-data
Op 1 september 2007 wordt door alle verzekeraars het systeem Roy-data in gebruik genomen . Dit landelijke systeem verzamelt de schadevrije jaren van alle automobilisten. Verzekeringsmaatschappijen kunnen uit Roy-data de schadevrije jaren van nieuwe klanten opvragen. Roy-data heeft betrekking op motorrijtuigenverzekeringen voor auto’s, bestelauto’s, kampeerauto’s, motoren en bromfietsen.

Hoe gaat dat nu?   Op dit moment overlegt een klant een origineel waardepapier, royementsverklaring genaamd, voor het verkrijgen van no-claim korting. Deze verklaring wordt afgegeven door een verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen wordt bij opmaak van de polis in eerste instantie uitgegaan van de door de klant opgegeven schadevrije jaren. Als de originele royementsverklaring door de klant wordt overlegd, wordt de polis opgemaakt met de juiste no-claim korting.

Wat zijn de voordelen van Roy-data?

Voor u en uw klanten geeft het meer gemak: bij het wisselen van verzekeraar hoeft u of uw klant de papieren royementsverklaring niet meer door te sturen naar de nieuwe verzekeraar. Tevens is er een zuiverder gebruik van schadevrije jaren en behoort het zoekraken van een royementsverklaring (en de bijkomende beslommeringen voor verzekerde/intermediair) tot het verleden. Roy-data vergroot dus de efficiency en doorlooptijd

 

Hoe werkt Roy-data?
Roy-data kent twee hoofdfuncties, te weten: het verzamelen van schadevrije jaren en het uitgeven van schadevrije jaren. De (ex)verzekerde ontvangt van de verzekeringsmaatschappij een schriftelijke bevestiging (geen waardepapier) met opgave van de schadevrije jaren. Deze bevestiging is slechts een bevestiging en hoeft niet naar de nieuwe verzekeringsmaatschappij opgestuurd te wordenOok wordt meegedeeld dat de schadevrije jaren centraal worden opgeslagen bij Roy-data. Bij Roy-data kan de opgebouwde schadevrije jaren van de nieuwe klant opgevraagd worden. Doordat alle verzekeringsmaatschappijen, bij royement en schorsing (de negatieve jaren), verplicht zijn de schadevrijejaren aan Roy-data aan te leveren vervalt de aparte malusregistratie in het Systeem Vertrouwelijke Mededelingen.
De werkwijze voor leaseverklaringen en buitenlandverklaringen blijft ongewijzigd.

Voor meer informatie over Roy-data verwijzen wij u graag naar de site van de Stichting Efficiente Processen Schadeverzekeraars : www.seps.nl  
 
Volgende >
 
Laatste Nieuws
Populair
Hoofdmenu
Home
Mijn Polissen
Financieringen
Hypotheken
Maandlastbeschermer
Sparen & Beleggen
Acties
Verzekeringen
Zorgverzekeringen
Schade
Contact
Dienstverleningsdoc.
Zoeken
Stichting Erkend Hypotheekadviseur

Nationale Hypotheek Garantie

Het FinanciŽle Klachteninstituut